top of page

?מה זה טיפול במשחק

טיפול המתרחש בקליניקה הבנויה כחדר משחקים טיפולי המלא במשחקים וצעצועים מתאימים שנבחרו בקפידה ובהתאם לגישה הטיפולית. המשחקים מעודדים ילדים להבעה עצמית ופנימית ומקדמים ומטמיעים למידה של התנהגויות חיוביות אצל ילדים.

בחדר הטיפול יהיו משחקים שבאמצעותם יכולים הילדים להעלות מוטיבים שונים כמו תוקפנות, טיפול ודאגה, הצלחה וכשלון, חרדות, פחדים, התנהגויות הקשורות בתחושת מסוגלות וביטחון עצמי וכיוב'.

טיפול באמצעות משחק מאפשר לילדים בגילאים צעירים (מתאים במיוחד לגילאי 2 עד 11 שנים) לחקור רבדים שונים בחייהם וכך להביע מחשבות או רגשות פנימיים באמצעות משחק.

טיפול במשחק מתקיים בסביבה מאפשרת (enabling), עם מעט מאד הגבלות על האופן שבו הילד בוחר לשחק, תוך עידוד להבעה חופשית. באופן זה מתאפשר למטפלת לצפות בדרך המשחק של הילד, בבחירות, בהחלטות ובאמירות שלו ולהבין מהם התכנים המעסיקים את עולמו הפנימי ולהבין את מבנה אשיותו.

דוגמאות להמחשה עשויות להיות: ילד שעסוק בתכנים של טיפול והזנה - יקח בובת תינוק ויעטוף אותה בחיתול, יכסה ויערסל אותה.

ואילו ילד אחר שעסוק בתכנים תוקפניים או בכעסים יחזיק באותה הבובה ובאמצעות אותו חיתול יחנוק יקשור אותה.

IMG_1A.jpg

הפסיכולוגיה שמאחורי טיפול במשחק

המניעים הפנימיים משתנים בין ילד לילד ובין סיטואציה אחת לשנייה. ילד כועס במיוחד יגיע לטיפול במשחק ויהיה אגרסיבי; ילד חרד מאד יגיע עם פחד ויביע חשש להתנסות וכו'.

השכלתנות העומדת מאחורי סגנון הטיפול הוא שמשחק הינו המדיום הטבעי להבעה בקרב ילדים. משחק אצל ילדים הוא הניסיון לארגן את החוויה שלהם בעולם, וזו הסיבה שבזמן המשחק צפים ועולים הנושאים שמעסיקים את הילד בחיי היומיום (מרכיבים הכרתיים לצד מרכיבים תת הכרתיים). כשילדים משחקים הם מביעים רגשות ומחשבות שעשויים להישאר סמויים מן העין אם נסתמך רק על יכולת ההבעה המילולית שלהם, בעיקר בגילאים המדוברים.

טיפול במשחק הוא הכלי הטבעי ביותר לילדים, ילדים עוסקים במשחק בהנאה ובאופן יומיומי ודרכו ניתן ללמוד על הילד ועולמו הפנימי.

משחק הוא גם כלי וגם שפה ראשונית להבעה ותקשורת אצל ילדים. מבוגרים משתמשים במילים ואילו אצל ילדים השפה היא משחק.

באמצעות משחק והקשר שיוצר הילד עם המטפלת, נפתח ערוץ תקשורת ישירה ועקיפה עם הילד, באופן שהוא מרגיש בטוח ומוגן מספיק כדי לתת ביטוי לעולמו הרגשי ולקשיים המעסיקים אותו בחייו, וכל זאת בתוך מסגרת בה המטפל מעניק מענה מקצועי ורגשי לקשיים אלו.

IMG_1C.jpg

 למי מתאים טיפול רגשי

טיפול במשחק מתאים לילדים החווים קשיים רגשיים ו\או קשיים חברתיים, לילדים בעלי קושי בהתפתחות רגשית חברתית ולילדים עם תקיעות בהתפתחות.

הטיפול עוזר לילדים לקיים ערוץ תקשורת בריא ונהיר יותר. הוא מסייע בשינויי התנהגות, בפיתוח שיטות לפתרון בעיות ופיתוח זווית התבוננות אמפטית וחיובית יותר לאחר, תורם להעלאת ביטחון עצמי, לפיתוח כישורים חברתיים ותורם בתחומים רבים נוספים.

טיפול במשחק מסייע לילדים הסובלים מקשיים חברתיים או מבעיות בלימודים. מסייע לבעלי לקויות למידה, הפרעות התנהגותיות, חרדה, נטיות לדיכאון, כעסים, התפרצויות זעם ובכי, הפרעות קשב וריכוז ולילדים הנמצאים על הספקטרום האוטיסטי.

טיפול במשחק מתאים לילדים החווים, או חשופים, לשינויים מלחיצים בחייהם, למשל גירושין, מעבר מסגרת חינוכית או מקום מגורים, אלימות במשפחה, מחלה קשה, למתמודדים עם מוות במשפחה, התעללות, טראומה, משבר משפחתי וכדומה.

טיפול במשחק הוא אחד הכלים העוצמתיים והיעילים הקיימים לטיפול בהתמודדות עם אתגרים רגשיים, התנהגותיים וקוגנטיביים בקרב ילדים.

IMG_1D.jpg
IMG_1E.jpg

 ?למה לצפות

? מה זה טיפול במשחק
הפסיכולוגיה מאחרוי טיפול במשחק
?למה לצפות
? למי זה מתאים

טיפול במשחק מתחיל בשיחת הכרות עם ההורה \ הורים, על מנת להכיר את הילד והסיבה שבגינה הוא מגיע לטיפול. הפגישה הראשונית מסייעת באיסוף מידע רלוונטי והיא מהותית להתחלת הטיפול בכל הנוגע לסביבת הילד, מבנה התא המשפחתי והילד עצמו.

לאחר  הפגישה מתחילים בסדרה של מפגשים טיפוליים עם הילד באופן עצמאי. המפגשים הראשונים (שניים או שלושה) מוקדשים להיכרות והערכה של הילד ואופיו, המצוקות מהן הוא סובל, איתור תכונותיו החזקות ויכולותיו וכמובן ליצירת קשר ביני ובין הילד.

לאחר המפגשים הראשוניים אפשר להעריך את אופי הטיפול ורמת התדירות הנדרשת. הקשר עם ההורים ומעורבותם בתהליך הטיפולי הוא חיוני, וישנם מקרים בהם עולה צורך בהדרכת הורים במקביל לטיפול בילד, וזאת כדי לשתף מידע ולשמוע ממני כיצד אני רואה את עולמו של הילד ואת הקשיים עמם הוא מתמודד; במקביל, הדרכת הורים נועדה כדי לשמוע מההורים כיצד הם רואים את עולמו של הילד וחווים את התנהגותו בבית ובקשר היומיומי שלו עימם.

מטרת ההדרכה לספק להורים כר לשוחח על הילד ועל הטיפול, ונועדה לפתוח שיח על קשיי ההורות מול הילד ועל הקשיים וההתמודדויות שהילד חווה.

מעל לכל, הדרכת הורים נועדה לעזור להורים לקבל כלים מעשיים להתמודדות יעילה יותר בבית ובקשר של ההורים עם הילד.

הרעיון "להרגיש כמו הילד" נועד לנסות ולהבין יחדיו את המניעים בהתנהגות הילד, את תחושותיו ורגשותיו, ולעמוד על הסיבות שמהן נובעים הקשיים - של הילד ושלכם כהורים - בהתמודדות ובחוויה שלכם כהורים.

הקשר בין המטפל להורה משמעותי לא פחות להצלחת הטיפול, שכן עולמו של הילד אינו מתקיים בוואקום של חדר הטיפול ולסביבה הקרובה ולדמויות המשמעותיות בחייו יש השפעה ישירה עליו.

לרוב, הדרכת הורים מתקיימת פעם בשבועיים או פעם בחודש, תדירות הפגישות משתנה בהתאם לילד, להורים ולצורך הטיפולי.

קצת קוביות-04.png
bottom of page